X
 19.02.2020 Живот

Велика Британија ќе им дава визи само на оние што знаат англиски и имаат договорено работа за 25.600 фунти

Велика Британија ќе им дава предност на висококвалификувани работници од целиот свет во системот за имиграција по Брегзит, соопшти тамошната влада, од каде што планираат да ѝ стават крај на својата доверба во „евтините работници од Европа“.

Загриженоста за влијанието на високите нивоа на имиграција од Европската Унија беше еден од клучните фактори за британскиот референдум за напуштање на блокот за 2016 година и владата соопшти дека планира да го намали вкупниот број на имигранти.

Новиот систем ќе додели поени за специфични вештини, квалификации и професии и ќе им се издаваат визи само на оние што имаат доволно бодови.

За да добие виза, кандидатот ќе треба да го владее англиски јазик и веќе да има договорено работно место со минимална годишна плата од 25.600 фунти.

- Визите ќе им бидат доделени само на оние што имаат доволно поени. Ова ќе им даде приоритет на најдобрите таленти, како што се научници, инженери и универзитетски професори - објасни во изјавата министерката за внатрешни работи Прити Пател.

Правилата стапуваат во сила на 1 јануари 2021 година, по периодот на транзиција по излегувањето на Велика Британија од ЕУ на 31 јануари, а граѓаните на ЕУ ќе бидат третирани на ист начин како и граѓаните што не се во ЕУ.

- Првпат по децении Велика Британија ќе има целосна контрола врз тоа кој доаѓа во земјата и како работи нашиот имиграционен систем - се наведува во соопштението на владата во документот во кој се наведени плановите.

На граѓаните на ЕУ нема да им треба виза за да останат во Велика Британија до 6 месеци.

Министерката Пател рече дека 70 проценти од ниско квалификуваната работна сила во Европа денес нема да ги исполни новите барања, што значи дека бројот на имигранти ќе се намали во иднина.

Предлогот на владата повикува секој странски работник да заработи 70 бода за да може да биде кандидат за работа во Велика Британија. На пример, системот им дава 20 поени на кандидатите што заработуваат најмалку 25.600 фунти, додека оние што го заработуваат само потребниот минимум од 20.480 фунти нема да добијат бодови.

Дваесет повеќе поени ќе им бидат доделени на оние што можат да демонстрираат „релевантни компетенции“ и уште дваесет за потребното ниво на англиски јазик

Тие мерки не влијаат на 3,2 милиони граѓани на ЕУ кои побараа да останат во Велика Британија по Брегзит.

Што се однесува до студентските визи, тие исто така ќе се засноваат на систем на бодови и ќе бидат отворени за „таленти од целиот свет“ доколку тие добиле покана од британска институција, зборуваат англиски и можат да ги покријат потребите.

Извор: МИА
Насловна фотографија: Unsplash

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Живот