X
 14.05.2018 Наука

Флота роботи ја откриваат најголемата мртва зона во светот

Група научници, вооружени со податоци собрани од подводни роботи, понудија јасна процена на големината и тежината на најголемата мртва зона на Земјата.

Роботиката прерасна во скокови и граници во изминатите две децении, при што истражувачите развиваат ботови кои прават сè - од држење часови за кодирање до работење како личен асистент. Исто така, тие ја имаат и способноста да откријат и да документираат нефилтрирани услови на животната средина што произлегле од климатските промени. Океанските беспилотни летала, на пример, ги патролираат светските океани и собираат вредни податоци што можат да ги користат научниците за поконкретно да ги проценат непосредните и долгорочните ефекти и климатските промени.

1
Фото: NASA Earth Opservatory


Некои од најужасните резултати доаѓаат од мисиите извршени од подводните роботи. Неодамна, тие ја откриле најголемата мртва зона што постоела за време на беспилотната експедиција близу до брегот на Оман. Резултатите биле прилично вознемирувачки бидејќи тие на научниците не само што им го потврдија она што го знаеле, туку и послужиле како показател дека проблемот е далеку поголем отколку што мислеле.

Истражувањето било посебно насочено кон користење различни методи и истражување на просторните и сезонски разлики во односот на оксичната и субоксичната вода преку Оманскиот Залив и водите што одат во Арапското Море. Бил следен процесот со кој некои региони се движат од минимални зони на кислород до мртви зони - како резултат на комбинацијата од агрохемиска употреба или климатските промени.

Флотата на роботи ја извршила својата мисија за осум месеци, патувајќи во длабочините од 1.000 метри во Заливот. Ова било од клучно значење бидејќи погодениот регион покрива област што е поголема од целата Шкотска.

Тимот смета дека нивните податоци нудат попрецизна процена на загубата на кислород во областа бидејќи тие им дозволуваат да ги надминат едноставните површински предвидувања, што не покажуваат сè.

2
Фото: Max Planck Institute of Marine Biology


- Нашите истражувања покажуваат дека ситуацијата е всушност полоша од она што се плашевме - и дека областа на мртва зона е огромна и таа расте. Океанот се задушува - вели д-р Бастиен Пвест, водечки истражувач и коавтор на трудот.

Пораката што ова истражување ја дава е јасна: со кислородот во светските океани, исчезнува и богатството на хранливи материи потребни за одржување на посточекиот морски живот.  

- Ова е навистина огромен еколошки проблем, со сериозни последици и за луѓето кои се потпираат на океаните за храна и работа - додава д-р Пвест.
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука