X
 07.09.2016 Наука

Научниците откриле "метеоролошка бомба" која ја тресе Земјата

бомба

 

Земјата под вашите нозе постојано „бучи“. Обично овие вибрации се премногу слаби и со многу ниска фреквенција за вашите уши да ги слушнат. Но, тие можат да се откријат со сеизмометри - инструменти дизајнирани за проучување на помоќните вибрации кои произлегуваат од земјотресите.


Неодамна научниците искористиле низа на сеизмометри во Јапонија за да докажат дека група на потреси кои тие ги забележале имале потекло од насилни бури на „метеоролошка бомба“ од другата страна на планетата, во близина на брегот на Гренланд.

Постои опасност ова истражување да биде погрешно толкувано со оглед на тоа што бура од Атлантикот предизвика земјотрес во Јапонија. Реалноста е дека јапонските научници открија интензивирање на вообичаената бучава. Но, овие вибрации би можеле да бидат од корист во проучувањето на структурата на планетата.

 


Земјата типично прави врева бавно, со поголемиот дел од енергијата пренесувана на околу 10 секунди по вибрација. Но ова е измешано во бучен континиум на преклапувачки шум во позадина - вибрации кои траат помалку од секунда до половина минута. Тие доаѓаат од многу извори, вклучувајќи и океански бранови, слаби земјотреси длабоко во земјата и крцкање на планетата со оглед на тоа што се деформира од плимата и осеката.

Кога истражувачите Киваму Нишида и Рјота Такаги ја анализирале бучавата на Земјата на 9-ти до 11-ти декември 2014 година, тие откриле необични сигнали.

Откривајќи ги насоката и оддалеченоста на вибрациите кои патувале, истражувачите ги следеле назад до нивниот извор со што дознале дека тие дошле од морските бранови кои го треселе плиткото морско дно покрај југо-источниот брег на Гренланд. Овие бранови биле особено насилни бидејќи локалниот атмосферски притисок драстично опаѓал, создавајќи таканаречени метеоролошка бомба.

Вибрациите предизвикани од бурата во Гренланд не биле земјотрес. Земјотресите се случуваат близу границите помеѓу тектонските плочи во кои крутиот надворешен слој на Земјата се дели. Плочите се движат една во однос на друга, со брзина од неколку сантиметри годишно.

Исто така, постојат тресења на Земјата предизвикани од човековите активности. Ова е предизвикано од промената на земјата во поранешни области на јаглен, како и од напорите да се испумпа вода во земјата со цел да се загрее за производство на електрична енергија.

Откритието дека може да се изолираат сигналите од бурите може да биде особено корисно бидејќи регионот каде се случила метеоролошка бомба скоро никогаш не доживува земјотреси. Такашто, бурите на друго место, со текот на времето може да се покажат како подеднакво корисни.
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука