X
 10.06.2017 Култура

Слушнете 40 години хип хоп: 150 песни од над 100 рапери

hip hop
Фото: Printscreen/Youtube

На она што се смета за 30 годишнина од хип хопот, во 2004 година критичарот Грег Тејт напишал дека овој жанр на музика создал заеднички јазик и заедничка земја за црниот народ 18 до 50 години“. Сепак, нејзиниот глобален дофат ја направија богата за корпоративна експлоатација.

Музиката ја претставува црнечката култура и црнечката креативна лиценца на уникатни начини на глобалниот пазар,  без разлика на тоа колку стоката станува широка потрошувачка.

Аргументот на Тејт дека музиката и културата на хип хопот се неразделни од глобализираниот капитализам може делумно да објасни зошто заживеа во 80-те. Младите уметнички претприемачи молеле, позајмувале, краделе песни и опрема, насетувајќи ја можноста за слава и богатство во креативното закрепнување на старите звуци со новата технологија.

Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Култура