X
 21.08.2018 Култура

500-годишната борба на Фарските Острови за зачувување на нивниот јазик

Лоцирани помеѓу Шкотска и Исланд, изолираните Фарски Острови се наоѓаат во уникатна положба. Со години нивната оддалеченост ги чувала од влијанието на нивните дански владетели.

- Луѓето на Фарските Острови отсекогаш биле воспитани да веруваат дека секој од нас управува со сопствената судбина - раскажува Магни Арге, пратеник од Фарските Острови во данскиот парламент.

Долгата борба за независност

Фарските Острови се архипелаг од 18 зелени, вулкански острови во Атлантскиот Океан, помеѓу Шкотска, Норвешка и Исланд. Со наследство од Келтите и викинзите, и население од околу 50.000 луѓе, овие острови се полуавтономни, но сепак се зависни од Данска. Во минатото со островите владееле и Данска и Норвешка.

Фарските Острови долго време се бореле за самоуправа, а пресвртната точка настанала во текот на Втората светска војна. Данска била окупирана од нацистите, а Велика Британија обезбедила заштита од германската инвазија поради близината на островите со Шетландските Острови и британското копно. Без контакт со Данска пет години за време на војната, жителите на островот почнале да создаваат свој пат.

Во текот на изминатите неколку децении жителите создале нов бран на независност, вклучувајќи ја борбата не само за да го задржат мајчиниот јазик туку и да помогнат во негово развивање.

1
Фото: BBC


Борбата да се одржува јазикот во живот

Жителите се бореле да го одржуваат нивниот јазик во живот уште откако бил потиснат поради данскиот јазик, кога островите станале дел од данско-норвешкото кралство во 1380 година. Со реформацијата, ова упориште било засилено и фарскиот јазик бил целосно забранет во училиштата. Луѓето немале друг избор освен да го прифатат тоа.

Додека данскиот јазик со векови доминирал во царството, пошироката заедница продолжува да зборува и да пее на фарски. Пишаниот јазик што се користи денес формално се појавил во 1846 година, а во текот на наредните неколку децении напредокот во економијата, предизвикан од риболовот, дополнително ја зголемил националната доверба.

Со поголемите врски со надворешниот свет во доцните 19 век, луѓето започнале да го потврдуваат интегритетот на својот јазик, а зборуваниот фарски јазик станал предмет во училиштата во 1912 година, по што следувал пишаниот јазик во 1920 година. По воспоставувањето на домашното владеење во 1948 година, фарскиот јазик бил прогласен за официјален јазик на владата; сепак, данскиот јазик и понатаму се учи како задолжителен предмет, а сите парламентарни закони на фарски јазик мора да се преведат и на дански.

Култура обликувана од далечниот свет

Фарската култура, идентитет и јазик биле оформени делумно од суровата клима и оддалечената локација. Потребата да се работи заедно за да се преживее им овозможила на овие островјани силно чувство за заедницата и отфрлено одбивање да се ослободат од начинот на живот што се одржувал низ суровите зими, војните и болестите.

Киркјубор е едно од најважните места на Фарските Острови. Недалеку од главниот град Торшавн, ова е најсеверното село на најголемиот фарски остров Стрејмој. Во средниот век ова место било центар на верскиот и културниот живот.

На ова место се наоѓаат импозантните урнатини од катедралата Магнус од 14 век заедно со црквата „Св. Олав“, која датира од раниот 12 век и сѐ уште ѝ служи на локалната заедница. Многу луѓе се сеќаваат дека морале да се борат за да имаат каква било религиозна служба на својот јазик - дури во 1961 година првата Библија била објавена на фарски јазик.

2
Фото: BBC


Човекот познат како Речникот

Академик Јохан Хендрик Винтер Поулсен е човекот што го создал првиот фарски речник со фарски зборови и нивни дефиниции, со што го заработил прекарот Речникот. Овој речник бил од суштинско значење и следен чекор за жителите да го задржат својот јазик. Така, Поулсен работел 30 години со лингвисти од Универзитетот во Торшван за да го комплетираат речникот, кој бил објавен во 1998 година.

Но за да го комплетира речникот, на Поулсен му биле потребни нови фарски зборови за да опише нешта како што е модерната технологија, кои не постоеле кога данскиот станал официјален јазик на островот.

Тој создал нови зборови користејќи врски со постар, пастирски начин на живот - како „скиги“ за компјутерски екран. Ова е стар фарски збор што го опишува стомакот на овцата што се користел за да се задржи дождот од дупките од оџакот; и „флога“ за цеде, што произлегува од практиката на изедначување на собраните бали сено.

острови
Фото: ВВС


Додека работел на речникот, Поулсен бил водител на радиоемисија во која дискутирал за фарскиот јазик и за прашањата околу него. Кога од слушателите побарал да испратат фарски зборови што повеќе не се користеле, бил зачуден од ентузијастичките одговори. До ден-денес луѓето го запираат на улица за да му кажат нов збор.

Животот на песната и танцот


Сепак, пред појавувањето на речникот жителите на овие острови имале други начини да ги задржат својот јазик и култура. Иако нивниот јазик не се зборувал во судот, црквите или училиштата, островјаните продолжиле да разговараат меѓу себе на фарски. Како и Исланѓаните, и тие имаат силна усна традиција и наследство на балади и епски приказни што се извор на национална гордост.

Со оглед на тешката клима, одржувањето во живот и одржувањето на нивните традиции и јазик, можеби изгледало невозможно за овие жители. Но тие пронашле начин да напредуваат. Низ вековите жителите научиле да живеат одржливо, земајќи го само она што им е потребно од „плакарот“ на природата. Храната ја приготвуваат свежа и многу малку се фрла. Овците слободно се шетаат низ зелените ридови и ја пасат секоја тревка.

Нов устав на повидок?

Овие острови имаат долга историја преполна со дискусии, демократија и влада, а Тинганес, што се наоѓа во главниот град Торшавн, се смета за еден од најстарите парламенти во светот. Моменталната зграда била место на првиот викиншки парламент.

Сегашната желба за пишување сопствен устав е следната фаза во движењето на она што многу жители сметаат дека ќе биде самоуправување, иако е контроверзен проблем со оглед на тоа колку финансиска поддршка островите добиваат од Данска.

Сепак, жителите будно следат како напредува кандидатурата за независност на Каталонија, како и Британија по Брегзитот. Сепаратистите сметаат дека независноста е задоцнета, иако за многумина, зголемувањето на даноците ако островите ја изгубат данската поддршка е повеќе од доволна причина да се задржат некои од врските. Што и да се случи во иднина, борбата да се задржи фарскиот како жив јазик што дише ќе истрае.
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Култура