X
 22.10.2019 Наука

Како се менува обликот на нашето срце?

Група автори со неколку меѓународни универзитети неодамна објавија студија под наслов „Избор на способности за издржливост и компромис помеѓу притисокот и волуменот во еволуцијата на човечкото срце“, која покажува дека човечките срца се оптимизирани за издржливост. Колку се издржливи, зависи од тоа дали трчаме, работиме на поле или претпочитаме седење и лежење.

За да дојдат до сржта на проблемот, истражувачите со ултразвук ги снимале срцата на повеќе од 160 возрасни мажи од четири групи - тркачи на долги патеки, возрасни луѓе што минуваат многу време во седечка позиција, професионални фудбалери и припадници на Тарахумара, индијански земјоделци познати по нивните способности за трчање. Колку за споредба, тие ги погледнале срцата на 43 возрасни мажјаци шимпанза, кои се едни од нашите најблиски еволутивни роднини.

Кога истражувачите ја споредувале најдебелата од четирите срцеви комори - левата, која пумпа крв и има облик на јагода, тие ги уочиле разликите. Тркачите на долги патеки и фармерите имале поголеми, издолжени комори со потенки ѕидови - својства што помагаат во пумпањето големи количини на крв на долги патеки. Фудбалерите, како и оние што сакаат да седат или да лежат, имале пократки и пошироки комори со подебели ѕидови. Шимпанзата, чии главни активности се борбите и искачувањата, имале најкратки и најдебели комори.

Поради тоа што активноста со висок интензитет предизвикува раст на крвниот притисок во артериите за многу кратко време, таквиот мал волумен на комората, дебелите ѕидови и заобленоста се корисни за спортистите и за шимпанзата, велат истражувачите, бидејќи така осигуруваат дека доволно крв тече до мозокот за одржување на свеста. Дури и без тие еволутивни притисоци се чини дека начинот на живот на оние што преферираат кревет резултирал со ист вид здебелување.

Истражувачите веруваат дека таканаречените адаптации за издржливост најверојатно во минатото им помогнале на групите ловци-собирачи и фармери. Но, тие исто така би довеле до послаба адаптација за проблемите како крвниот притисок и кардиоваскуларните болести, кои се широко распространети во денешните општества. Истражувачите посочуваат дека тие рани адаптации за издржливост на денешното население ја отежнале борбата со хипертензивната болест на срцето. Ни љубителите на лежењето не треба да имаат скршено срце поради ова сознание - имено, промената на обликот на срцето е можна со промената на начинот на живот. Значи, повеќе трчање и пливање и здравото срце е тука, зад аголот.
Подготвил: Билјана Арсовска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука