X
 26.04.2022 Уметност

Илустрации што го отсликуваат реалниот живот со доза суптилен хумор

Без разлика дали станува збор за додавање риги на тигар или кинење ливчиња од цвеќиња со човечка големина, Тони Хамел сонува необични сценарија и ги оживува во нејзините реалистични слики. Уметницата со седиште во Канада го комбинира нејзиното набљудување на светот со сопствените лични искуства за да создаде интересни композиции со хумористичен призвук.

Хамел на секое ново дело му пристапува со реалистичен стил кој се чини дека ги поставува овие чудни наративи на сцена со „насликана“ заднина.
Нејзините фигури со смирено лице изгледаат како да се „помирени“ со она што се случува околу нив и со она што тие самите го прават - без разлика колку е тоа неверојатно. Понекогаш, таа спојува два различни света, како што се цртаните филмови и реалниот живот или историјата на уметноста и надреалните фигури.

- Сите мои дела (без разлика дали сериите на самостојни дела) ја делат истата концептуална основа која е политичка по природа - објаснува Хамел.

- Мојата работа е „илустриран коментар“ за човечките слабости. Мојата намера е да изложам одредени реалности и/или аспекти на човечкото однесување за кои сметам дека се барем чудни, ако не и целосно апсурдни. Овие може да се однесуваат на нашиот став кон природната средина, кон себе или кон другите суштества. Посочувајќи на историските референции, популарната култура и нашите сегашни модели на размислување, создавам сатирични наративи кои се обидуваат да нè предупредат за последиците од нашето однесување - вели уметницата.

Дури и кога приказните за овие слики изгледаат чудно, придушената атмосфера на платната ги зацврстува настаните во простор каде што се чувствува во ред да го прекинеме нашето неверување и да копаме во скриените значења.

ГАЛЕРИЈА

Извор: Mymodernmet.com
Фото: Toni Hamel/Instagram
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Уметност