X
 30.04.2021 Здравје

Норвешка им нуди лекување без лекови на луѓе со дијагностицирана психоза?

Повеќето луѓе со психоза земаат силни лекови за да ги отстранат заблудите и халуцинациите - но несаканите ефекти можат да бидат сериозни. Во Норвешка, преку националниот здравствен систем, се нуди радикален пристап кон пациентите што сакаат да живеат без лекови.

Малин имала 21 година кога нејзиниот живот почнал да се распаѓа. Уште кога била тинејџерка,  се борела со тешка депресија и ниска самопочит. Тогаш во нејзината глава почнала да слуша глас кој ѝ кажувал дека е дебела и безвредна и дека треба да се убие.

- Гласот стана многу лут. Некако ме изолираше бидејќи стекна голема моќ. На крај, почнав и да гледам работи, како пипала што излегуваат од ѕидовите - вели таа.

Малин го напуштила малиот роден град во Северна Норвешка и заминала на факултет. Набрзо потоа имала нервен слом што ја спречил да стане од креветот.

Семејството дошло да ја земе и потоа била испратена во психијатриска установа каде што останала една година. Тоа бил првиот од неколку долги престои во одделенијата за психијатриски болници, каде што моќните антипсихотични лекови биле единствениот третман што се нуди.

- Бев презаситена од лекови, умот ми беше заматен. Само пасивно седев и гледав како ми поминува животот, без да сум поврзана со моите емоции и чувства. Барав помош, а тие ми даваа лекови. И ништо не се подобруваше. Тоа е прилично поразително затоа што сакате да ви биде добро. Луѓето постојано ви кажуваат дека ова е вашиот живот и дека треба да сте среќни. Но, јас не можев да бидам задоволна од животот - вели таа.

1
Фото: Freepik

Нејзиното искуство со психијатриски лекови не е невообичаено. Иако многу луѓе со психоза сметаат дека антипсихотичните лекови им овозможуваат да живеат нормален живот, се проценува дека околу 20 отсто од пациентите не реагираат добро.

Несаканите ефекти можат да ги променат животите - екстремен замор, зголемување на телесната тежина, зголемен холестерол и дијабетес.

Во Норвешка загриженоста за целокупната корист на овие лекови се состои од долгогодишен проблем на присилно лекување, што е почесто овде отколку во многу други земји според ограничениот број меѓународни споредби што постојат.

Конвенцијата на Обединетите нации против тортура ја издвои употребата на присилна изолација во установите за ментално здравје во Норвешка како нешто што мора да се промени.

Како и Малин, и Мете Елингсдален примала антипсихотични лекови во период од 13 години кога страдала од тешка депресија - како резултат на биполарно растројство - и не била во можност да се грижи за себе. За разлика од некои други пациенти, таа физички не била присилувана и не ѝ вбризгувале лекови, но сепак се чувствувала присилена.

Да одбиела лекови, немало да биде примена во болница.

По пет години, не успевајќи да живее без лекови, во 2005 година успеала да ги намали лековите, па се приклучила на движењето за промена на норвешкиот систем за ментално здравје и сега претседава со корисничката група „Ние ќе ги надминеме“.

- Најлесен начин да се намали силата е да им се даде избор на луѓето, да им се даде третман за кој ќе можат да се согласат - вели таа.

Во 2016 година залагањето на луѓето како Мета се исплатило кога министерот за здравство Бент Хоје им наредил на регионалните здравствени власти да обезбедат одделенија за третман без лекови. Иако третманот без лекови е достапен во некои други земји, Норвешка стана првата земја во светот што го вметна како опција во државниот систем за ментално здравје.

Во тоа време д-р Магнус Халд беше директор на Одделот за ментално здравје и злоупотреба на супстанции на Универзитетската болница во Северна Норвешка, со седиште во Тромсо. Тој со години работел во единици за повеќе лекови и беше желен да истражува алтернативни третмани - па ја презеде работата да управува со новиот болнички оддел без лекови.

- За мене, најважно е да им дозволам на луѓето да се обидуваат со различни можности. Мора да му ја кажете на пациентот вистината за тоа како дејствува лекот и што знаете за него - вели тој.

- На пример, постои мит дека има некаква хемиска нерамнотежа во мозокот на луѓето со сериозни проблеми со менталното здравје, а всушност нема истражувања што навистина го поддржуваат тоа - додава тој.

- За повеќето пациенти што ги имаме, третманот функционира. Некои пациенти никогаш нема да се вратат на употребата на каков било вид лекови. Некои пациенти може да се вратат по некое време, а некои пациенти може само да ја намалат дозата.

Малин, која сега има 34 години, е пациентка во ова одделение. Таа претежно користи лекови за да ја смират навечер. Уметноста била клучна за нејзиното закрепнување.

- Се обидувам да ги поврзам моите чувства наместо да ги потиснувам симптомите. Истражуваме што сака овој глас и што треба да направам за да го запрам - вели таа.

Приказните како таа на Малин почнуваат да се слушаат. Но, третманите без лекови и понатаму се контроверзни во Норвешка. За многу пациенти, антипсихотиците се од витално значење.

Kлаудија, сега во нејзините дваесетти години, имала самоубиствени мисли уште како тинејџерка. Дел од нејзината болест било верувањето дека антипсихотиците што ѝ се нудат се отровни. Така била задржана и била принудена да ги прими - и ѝ било подобро.

- Но, по одреден период на стрес, повторно ми се влоши состојбата. Сега, некако сум помирена со фактот дека ми требаат лекови за да не потонам подлабоко - вели таа.

Критичарите велат дека движењето за третман без лекови е водено од идеологија, а не од докази.

2
Фото: Freepik

Д-р Јан Ајвар Розберг, кој живее и работи во Осло, го споредува со неуспешните експерименти од 60-тите и 70-тите години на минатиот век, кога на пациентите им била дадена слобода во терапевтските заедници, охрабрени да земаат ЛСД и да се вратат во детството.

Оваа методологија се нарекува „антипсихијатрија“.

- Историјата ни покажа дека овој пристап не функционира, па затоа престанавме да го користиме. Немаме методи на лекување за кои се покажа дека се ефективни без лекови - вели тој.

Тој посочува на докази кои покажуваат дека најдобрите резултати кај луѓето со психоза вклучуваат третман во почетната акутна фаза, кога заблудите и халуцинациите се најсилни, и задржување на лекот околу две години пред да се обидат да го намалат на помала доза.

Магнус Халд не е убеден во ова. Тој наскоро ќе започне истражувачки проект за следење на пациентите во годините откако биле во единицата без лекови во Тромсо. Немало самоубиства меѓу неговите пациенти без лекови, но засега пристапот нема цврсти докази.

- Идејата за медицина базирана на докази е тешка во менталното здравје како целина, иако тоа е целта што треба да ја имаме - вели тој. И покрај тоа што на лицето му поставувате дијагноза за шизофренија, не гледате никаков дефект во мозокот, освен она што го доживувате преку вклучување во разговор со таа личност. Не можете да видите ништо на скенерот или на рендгенот - вели тој.

Постои и контроверзија за тоа како може да се развие програмата без лекови во иднина. Досега, пациентите во акутната фаза на психоза не можеа да бидат упатени на единици без лекови.

Корисничките групи се надеваат дека ќе го променат тоа, тврдејќи дека оваа фаза често оди сама по себе, ако луѓето можат да бидат на место за безбедност и поддршка додека поминуваат низ лошиот период.

Но, д-р Тор Ларсен, специјалист за акутна психоза, е загрижен за оваа идеја. Тој истакнува дека повеќето пациенти со нелекувана психоза не сфаќаат дека се болни, па затоа не се согласуваат да се лекуваат со или без лекови - а единиците без лекови работат доброволно.

Истражувањата покажуваат дека многу луѓе со нелекувана психоза завршуваат на улица, вели тој и дека околу 30 отсто од пациентите со нелекувана психоза извршуваат кривични дела или се насилни кон роднините и другите.

Се зголемила и стапката на убиства. Како пример тој го наведува случајното убиство на 67-годишната Бјорг Мери Скеисвол Хереид на гробиштата во 2019 година извршено од психотичен човек со секира.

Убиството го потресе тивкиот град Хавезунд во Југозападна Норвешка и се најде на насловните страници на националните вести.

Убиецот не бил во програмата за лекување без лекови, но тој решил да престане да зема лекови, а исто така користел и нелегални лекови.

Трагичниот инцидент предизвика дебата за промена на законот усвоен во 2017 година, кој вели дека пациентите способни да донесуваат одлуки за третман повеќе не можат да се лекуваат насилно или принудно да земаат лекови освен ако не претставуваат непосреден ризик.

Критичарите велат дека ова им отежнало на лекарите да повикаат потенцијално опасни луѓе во болница на лекување.

Психијатрите и пациентите низ светот следат што се случува во Норвешка, каде што владата презеде решителни мерки за подобрување на животот на психотичните луѓе, давајќи им поголема моќ над нивните животи.

На глобално ниво, постои повторна процена за тоа како да се третираат луѓето со ментални болести и подготвеноста да се намали принудувањето.

Третманот без лекови може да биде само уште една терапевтска мода - или може да има моќ да ја смени психијатријата засекогаш.

Извор: ВВС
Фото: Freepik
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Здравје