X
 18.02.2022 Наука

Сѐ што гледаме се случило пред 15 секунди

Отворете ја камерата на телефонот и почнете да снимате видео. Поставете го екранот точно пред вашите очи и обидете се да ја користите снимката во живо. Слабо, нели? Формите, боите и движењето во видеото се нехармонични. Научниците велат дека оваа вежба е приближување до неуредните визуелни податоци со кои нашите очи постојано го бомбардираат нашиот мозок. Значи, како точно гледаме без да чувствуваме вртоглавица или лошење?

Во новиот труд објавен минатиот месец во списанието „Сајнс адвансес“ истражувачите од Универзитетот во Абердин и Универзитетот во Калифорнија, Беркли, опишуваат претходно непозната визуелна илузија што ни помага да го израмниме она што го гледаме со текот на времето.

- Наместо да ја анализираме секоја визуелна снимка, ние во даден момент го восприемаме она што сме го виделе во изминатите 15 секунди. Значи, со спојување на предметите за да изгледаат послични еден на друг, нашиот мозок нè мами да согледаме стабилна средина. Живеењето „во минатото“ може да објасни зошто не забележуваме суптилни промени што се случуваат со текот на времето -  забележуваат авторите.

Оваа „илузија на визуелна стабилност“ е идеја што можеби бара малку објаснување пред да добие смисла. Размислете за способноста на нашите очи да се фокусираат на оддалечени предмети, останувајќи стабилни во нивната способност да се „заклучат“ на предметите. Сега, размислете што се случува со вашите очни јаболка додека тие се фокусирани; тие мора да се движат наоколу за да го задржат тоа чувство додека се фокусираат на предмети што се оддалечени - како жироскоп што секогаш останува исправен.

- Сликите на мрежницата постојано флуктуираат поради многу извори на внатрешен и надворешен шум, почнувајќи од движење на сликата на мрежницата, оклузии и дисконтинуитети, промени на осветлувањето и промени во перспективата, меѓу многу други извори на бучава. Сепак, се чини дека предметите не треперат, не флуктуираат и не менуваат идентитет од момент во момент - велат истражувачите.

Постојат различни теории за да се објасни како нашите очи и мозок работат заедно за да го израмнат она што го гледаме околу нас. Тие вклучуваат „променливо сетило“ (кога стимулот се менува, но ние не го забележуваме) и „ненамерно слепило“ (нашиот неуспех да забележиме видлив предмет затоа што нашето внимание е фокусирано на друго место), фактори кои би го објасниле нашиот релативен недостиг на нервоза и покрај калеидоскопски хаос на нашата перцепција. Тие теории ги инспирираа вистинските технологии како софтверот за измазнување на видеа од паметни телефони. Но, во оваа студија истражувачите се обидоа подобро да разберат поинаква теорија позната како „сериска зависност“.

- Сериската зависност предизвикува објектите во секој момент погрешно да се перципираат како послични на оние во неодамнешното минато - објаснуваат истражувачите. Тоа значи дека нашиот мозок ја споредува живата слика од нашите очи со слики од блиското минато, погрешно откривајќи дека двете се исти. Ова создава ефект на измазнување со намалување на вкупниот број на „рамки“ во игра додека ги гледаме и перципираме предметите - велат истражувачите.

За да ја тестираат оваа теорија, истражувачите направиле експеримент каде што луѓето гледале прогресивно променлива слика која или покажува лице кое се претвора од младо во старо или од старо во младо. Ако нашиот мозок е заклучен во неодамнешното минато, тие ќе регистрираат заостанување помеѓу возраста што му ја даваме на лицето во променливата слика наспроти вистинската возраст на лицето на сликата.

За понатамошно тестирање на спецификите на сериската зависност, истражувачите ставаат растечки временски интервали во средината на подвижната слика, почнувајќи од една секунда и продолжувајќи до 15 секунди додека го регистрирале истото илузорно погрешно проценување на староста на сликата. Ова значи дека нашиот мозок е способен да ги измазнува сликите стари дури 15 секунди... или можеби дури и повеќе.

Затоа, следниот пат кога ќе снимате „треперливо“ видео од телефонот, запомнете дека вашиот мозок работи дополнително за да го стабилизира вашето видно поле за 15 или повеќе секунди за да ја одржува вашата слика мазна и непрекината.

Извор: Prevention.com
Фото: Freepik
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука