X
 19.11.2017 Наука

Дали навистина може да се направи трансплантација на човечка глава?

Неврохирургот Серџио Канаверо повторно ги полни насловните страници на весниците, тврдејќи дека ја извршил првата успешна трансплантација на човечка глава. Но дури и површни анализи откриваат дека тој лаже, а научната логика тврди дека тој никогаш нема да изврши ваква операција. 

Во февруари 2015 година, Канаверо се појави со оваа публикација, тврдејќи дека жива човечка глава ќе биде успешно трансплантирана на човечко тело-донатор во рок од две години. Две години и девет месеци подоцна, како изгледаат работите?

Низ медиумите денес можеме да прочитаме дека тој успешно ја спровел оваа трансплантација. Меѓутоа, работите и не се баш така. Многу од претходните настапи на Канаверо во медиумите беа проследени со тврдења за успешни постапки на трансплантација на глава. Но како тука се дефинира „успешни“?

На пример, тој неодамна тврдеше дека „успешно“ извршил трансплантација на глава на мајмун. Но дали е тоа вистина? Додека главата на мајмунот очигледно ја преживеала процедурата, таа никогаш не доби повторно свест, и била чувана жива само 20 часа поради „етички причини“ и немало обид за поврзување на 'рбетниот мозок - дури и да преживеел мајмунот, тој би бил парализиран. Така што, ако сметате дека парализата е успешна, тогаш Канаверо имал успешна операција, а недостатокот на свест и животниот век помалку од еден ден се индикаторите за „успех“.

Тој исто така ја имал и неговата „успешна“ трансплантација на стаорци, во која тој ставил отсечена глава на стаорец на друг стаорец кој веќе имал своја глава. Како ова може да се смета за трансплантација? Ова е додавање (бескорисно) врз инаку здрав субјект.

А неговата неодамнешна „успешна“ трансплантација на човечката глава е всушност трансплантација на трупови. Секоја хируршка процедура каде што пациентите и субјектите се мртви уште пред процедурата да започне, не може да се квалификува како успешна процедура. Тоа е исто како да заварите две половини од различни автомобили и да го наречете успешна процедура, иако во моментот на палење на автомобилот, истиот експлодира.

Можеби техниките кои се користат за зачувување на главите и нивно поставување на телото имаат некоја научна вредност, меѓутоа сето ова е далеку од идејата дека оваа трансплантација е успешна.

Човечкото тело не е модуларно. Не можете да го замените како што би замениле Лего коцки. Постојат голем број пречки со кои би можеле да се соочиме кога се поврзува главата со телото, дури и кога станува збор за истата личност. Неодамна, докторите успеале повторно да поврзат сериозно оштетен 'рбетен мозок кај мало дете, но клучниот збор тука е „оштетен“, а не „целосно отсечен“ - и тоа кај мало дете, со нервен систем што допрва ќе се развива и што е во состојба да компензира.

Но, да се постави целосно раздвоен 'рбетен мозок врз целосно развиена возрасна личност, мртва со денови? Дури и да не се земе во предвид имунолошкото отфрлање, и фактот дека всушност не знаеме како да ги „исправиме“ оштетените нерви, како и тоа дека секој мозок се развива синхронизирано со телото.

Канаверо се чини дека е убеден да го направи тоа, но досега тој нема понудено изводливо објаснување или наука позади неговите тврдења како би можел да ги надмине овие пречки.
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука