X
 04.03.2024 Наука

Зошто сѐ уште не сме пронашле интелигентен живот во вселената?

Во потрага по вонземни цивилизации, професорот Елио Кирога од Шпанија презентира фактори кои влијаат врз способноста на вонземните цивилизации да ја истражуваат вселената.

Додека постоењето на вонземна интелигенција останува неизвесно, Дрејковата равенка е алатка која се користи за да се процени присуството на активни, комуникативни вонземни цивилизации.

Кирога објаснува дека брзината потребна за напуштање на орбитата на планетата, која варира во зависност од масата на планетата, игра клучна улога. На пример, на Земјата оваа брзина е 11,2 километри во секунда, додека суперпланетите, со поголема маса, претставуваат различни предизвици за патување во вселената. Кирога ги воведува факторот за бегство од егзопланета и брзината на бегство од егзопланета за да ги анализира познатите брзини потребни за бегство од орбитата на егзопланетата, нагласувајќи дека факторот за бегство над 2,2 може да го направи патувањето во вселената физички невозможно.

Вредностите на факторот за бегство поголеми од 2,2 би го направиле патувањето во вселената малку веројатно за жителите на егзопланетите. Таквите планети можат да бидат домаќини на интелигентни видови кои не можат да почнат или да извршат патување во вселената поради застрашувачки физички ограничувања.

Дополнително, Кирога го воведува концептот на Фишбоул светови, каде што бегството се смета за физички невозможно поставувајќи интригантни прашања за животот на интелигентните видови на таквите планети.

Професорот разгледува различни околности што би ги заробиле вонземните цивилизации во нивните матични светови. Континуирано покривање, бинарни ѕвездени системи со постојана дневна светлина и океански светови со ограничена видливост поради ледените кори на површината претставуваат предизвици.

Извор: Universe Today
Фото: Freepik
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука