X
 13.07.2016 Уметност

Целата вистина за увото на Ван Гог

Нова изложба тврди дека менталната болест на Винсент Ван Гог ја отежнувала неговата работа, отколку да ја води неговата самостојна визија - и претставува свежи медициски докази за неговото само-занемување.

Новата изложба во Музејот на Ван Гог во Амстердам се сомнева дека сликата „Лудилото на Хуго ван дер Гоус“, кое се смета за романтичен мит за холандскиот уметник, е тоа што го натерало фатално да се убие, во поле во 1890. Користејќи комбинација на уметност, документи и за'рѓан револвер кои биле најдени од страна на фармер на истото поле во 1960, се тврди дека болеста на Ван Гог била препрека на неговиот талент. Го запрело да работи со долги периоди, а тој херојски се спротивставел на нејзините некреативни ефекти за да создаде некои од најмоќните уметнички дела во историјата.

Кога неговите уметнички дела почнале да привлекуваат внимание по неговата смрт, овој сликар од импресивни жолти и халуцинирачки сини бои бил гледан како проколнат со очајна, мистериозна внатрешна болка. Во неговиот портрет со завој, тој жали за раната која си ја направил сечејќи го своето уво со жилет, кое и го дал на локална проститутка. Ни го покажува своето осакатено лице, но гледа кон нас со визионерски сини очи.

Изложбата во Ван Гог музејот покажа и многу важни нови докази за увото на Ван Гог. Неодамна било пронајдено писмо од докторот Феликс Реј кој ја лечел раната, во кое го објаснил целосниот хорор под завојот. Ван Гог не само што ја има отсечено ушната школка туку и левото уво во целост. Со ова станува јасно до кои екстреми на самоубиство достигнала неговата болест.

Ова исто така ја отфрла теоријата дека пријател на Ван Гог го има отсечено неговото уво со меч. Овој револвер бил пронајден на местото каде Ван Гог се убил. Овој џебен пиштол објаснува зошто куршумот се одбил од реброто во абдоменот и зошто му биле потребни 30 часа да умре откако се застрелал.

Иако не постојат детални дијагнози, Ван Гог страдал од депресија и ментална парализа која периодично го правела инвалид. Кога бил болен, не можел да работи. Сликите биле смирениот третман кој го одржувал нормален колку што било возможно. Тој секогаш им велел на пријателите да пушат од луле бидејќи, според него, тоа било заштита против лудилото.

Во неговата слика „Столчето на Ван Гог“, ова едноставно, за'рѓано столче служи како симболички портрет. Вака сакал да се види себеси - скромен и практичен, пријател од доверба. На седиштето од слама, го оставил лулето и тутунот, кои сметал дека му помагаат против внатрешната темнина. И потоа тргнал кон полето.

Подготвил: Драгана Петрушевска

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Уметност