X
 20.04.2020 Наука

Следниот пат кога ќе почувствувате анксиозност или стрес, играјте „Тетрис“

Голем број луѓе се соочуваат со анксиозност и стрес во овие турбулентни периоди на социјално ограничување и изолација, но ново истражување покажува дека постои едноставен (но забавен) начин да се ослободите од стресот.

Истражувањата од Универзитетот во Калифорнија покажуваат дека играњето „Тетрис“ има извонреден ефект врз менталното здравје на една личност.

Психологот Кејт Свини го водела истражувањето проучувајќи ги ефектите на играта врз благосостојбата на студентската популација на универзитетот. За време на огромен стрес, на пример, завршните испити и одлуката за нивната идна кариера, Свини им рекла на учениците да се обидат да ја играат играта пред да бидат измерени нивните релативни нивоа на перципирана вознемиреност.

Нејзиното истражување покажало дека со играње „Тетрис“ лицата што напорно работеле доживеале значително намалување на стресот и анксиозноста и добиле позитивни емоции.

Додека повеќето игри нудат слични начини на одвлекување на вниманието, „Тетрис“ нуди совршен баланс на предизвик и пристапност - го задржува вниманието на играчите, а е доволно едноставна и интуитивна игра за да им овозможи на играчите да останат опуштени и да уживаат. Оваа специфична ментална состојба се нарекува „проток“ или „да се биде во зоната“.

tetris
Фото: Screenshot/Instagram

- „Протокот“ бара деликатна рамнотежа и најлесно се постигнува со активности што ја предизвикуваат личноста, но не премногу. Оваа игра има јасни остварливи цели и му дава на лицето повратна информација што прави во текот на играта - вели Свини.

Ова не е прво истражување што ги покажува придобивките од „Тетрис“ - истражување од 2009 година покажува дека луѓето што ја практикувале оваа игра со текот на времето доживеале подобри ментални перформанси, а може и да се користи за да им помогне на зависниците да се справат со своите желби за храна.

- Истражувањето за „Тетрис“ е клучно затоа што експериментално манипулира со „протокот“ и покажува ефекти од таа манипулација, што обезбедува убедливи докази дека овој проток всушност предизвикува благосостојба во периодите на чекање - вели Свини.

Извор: Good News Network
Подготвил: Тамара Гроздановски

Издвојуваме

Слични вести од Fakulteti.mk

Наука